SELAMAT DATANG KE BLOG RASMI PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI, SEKOLAH KEBANGSAAN SELAYANG JAYA. WARGA PPKI SKSJ MENGUCAPKAN JUTAAN TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN SAUDARA SAUDARI


12 March 2008

Mari Belajar

::Origami::





















::Resepi::


Berikut adalah beberapa resepi mudah yang boleh diajar kepada murid-murid khas semasa kelas kemahiran hidup


Agar-Agar Marble

Bahan

4 sudu besar tepung kastad
½ cawan susu cair
125 gm mentega
6 gelas air 1 bungkus agar-agar
5 biji telur
1 mangkuk kecil gula
Sedikit serbuk koko

Cara

Masak agar-agar dengan 6 gelas air sehingga mendidih. Bila telah hancur masukkan gula. Sementara menunggu gula hancur, boleh bancuhkan bahan-bahan untuk campuran agar-agar. Pukul telur dengan mentega sehingga kembang. Setelah itu masukkan susu cair dan tepung kastad sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Setelah itu tuangkan adunan ke dalam agar-agar tadi kemudian kacaukan hingga rata. Sesudah sebati dan kelihatan agak pekat bolehlah diangkat dan bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu adunan dicampurkan dengan koko dan satu lagi tanpa warna. Masukkan ke dalam acuan berselang-seli kemudian sejukkan.





Puding Batik

Bahan

5 biji telur (pukul sekejap)
400gm biskut marie - di patah 2
1 cawan gula
1/2 cawan serbuk koko@milo
1 tin susu cair
3 hingga 4 sudu butter
Untuk Topping
1/2 buku butter
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan serbuk koko

Cara

Sediakan kuali. Masukkan susu cair, gula dan serbuk koko. Nyalakan api. Kacau sehingga serbuk koko bergaul rata dengan susu dan gula. Apabila mendidih, masukkan butter. Kacau hingga butter cair. Kemudian masukkan telur yang telah dipukul. Perlahankan api. Kacau sehingga sebati. Masukkan biskut marie. Tutup api. Gaul sehingga keseluruhan biskut marie dilitupi coklat.Sediakan loyang yang dilapik dengan kertas minyak. Kaup adunan ke dalam loyang. Tekan dengan senduk plastik sehingga mampat. Ratakan topping coklat ke atas adunan. Masukkan dalam peti sejuk sehingga keesokan hari.



Aiskrim

Bahan

270 g coffemate (creamer tepung)
500 ml susu segar
100 g gula halus (gula kastor)
Perasa-Coklat, stawberi, jagung, kacang merah, durian (Mengikut selera masing-masing)

Cara

Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 - 5 jam sehingga 3/4 beku).
Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu.
Perlahankan speed. Masukkan perasa yang dikehendaki ( Coklat, stawberi, jagung, kacang merah, durian ) dan putar 1 - 2 minit hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.



Chocolate Chips Muffin

Bahan

125g butter
100g gula
150g tepung naik-sendiri
2 biji telur
2 sudu besar serbuk koko
25g dark chocolate (dicairkan kaedah double-boiler)
chocolate chips secukupnya

Cara

Masukkan mentega, gula, telur, serbuk koko dan tepung kedalam mesin pengadun (Mixer). Pukul sebentar dan campurkan coklat cair dan chocolate chips. Masukkan kedalam mangkuk kertas . Taburkan dengan chocolate chips lagi diatasnya jika suka. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan selama 15 minit ~ 175C.



Bergedil Ayam

Bahan

1 tangkai lada merah ditumbuk halus (optional)
1 ulas bawang kecil ditumbuk halus
150g daging ayam dikisar
1 batang lobak merah yang kecil di dadu kecil
3/4 sudu teh sebuk lada hitam
garam secukup rasa
1 sudu teh penuh bawang goreng
sedikit daun ketumbar di hiris
300g kentang, dikupas, dibelah dua dan dihiris (1cm tebal). Goreng hingga masak lalu ditos dan di lecek atau ditumbuk halus)
1 biji telur

Cara

Panaskan seikit minyak, tumis bawang kecil hingga bangkit bau.. Masukkan ayam dan lobak tumis hingga rata. Setelah lobak dan ayam masak, angkat dan ketepikan. Didalam sebuah bekas, satukan semua bahan. Kentang yang sudah dilecek, ayam/lobak, bawang goreng, daun ketumbar, serbuk lada hitam dan garam. Buat begedil bebentuk bujur dan selaputkan dengan telur lalu digoreng dengan api perlahan. Cicah bersama sos cili.

unit pendidikan khas pendidikan khas masalah pembelajaran kpbp pkbp ppki kanak-kanak istimewa kanak-kanak berkeperluan khas ciri-ciri kanak-kanak khas autisme sindrom down hiperaktif cerebral palsi disleksia brain gym terapi untuk kanak-kanak khas terapi kuda terapi renang terapi muzik taman teraputik refleksiologi senarai sekolah khas sk selayang jaya sksj himpunan sajak kanak-kanak